Ajuntament i Plaça Major de Valladolid


Situada al centre mateix de la ciutat, a pocs metres d’altres monuments significatius, com ara l’església de San Benito el Real o l’església de Santa María la Antigua, es troben l’Ajuntament i la Plaza Mayor de Valladolid, dos importants emblemes de la ciutat.

A mitjan segle XI, Valladolid era un petit llogaret agrícola envoltat per una tanca defensiva. L’espai que actualment ocupa la Plaza Mayor i els voltants es troba fora d’aquella primera muralla, prop de la porta coneguda com a Postigo del Trigo, el punt per on els mercaders entraven a la vila amb els aliments. Al final van establir allà el mercat i va esdevenir el centre neuràlgic de la zona.

D’altra banda, a la mateixa Plaza Mayor, hi trobem la Casa Consistorial de la ciutat. Actualment, i des del 1908, és la seu de l’Ajuntament. Allà hi ha els òrgans de gestió del govern de Valladolid: l’alcaldia, el Ple Municipal i la Junta de Govern Local.

De l’interior de l’edifici, en destaquen les pintures historicistes del cubà Osmundo Gómez, l’escala de tipus imperial, els vitralls il·lustrats amb multitud de colors, els rebosters dels Reis Catòlics, la sala de plens, i tot el mobiliari fet per Manuel Ibargoitia amb fusta de noguera. És un espai que cap visitant no s’hauria de perdre.

La construcció de l’edifici actual de l’ajuntament va anar a càrrec de l’arquitecte Enrique María Repullés y Vargas. L’edifici és d’estil eclèctic, de caràcter beauxartià amb inspiració renaixentista. Té una planta rectangular i unes grans dimensions (2.598 metres quadrats). Disposa de quatre nivells, un soterrani i tres plantes, i d’una balconada a la façana principal, amb torres rectangulars i pati interior.

Si vols, trobaràs un parking públic Saba prop de l’Ajuntament i de la Plaza Mayor de Valladolid. És a l’estació de Valladolid, al carrer Redondo, s/n, molt a prop del parc Campo Grande i del centre de la ciutat.