Teatro Jofre

El Teatro Jofre es va inaugurar el 1892 i és una de les institucions culturals més importants de la ciutat del Ferrol. Arquitectònicament, és un dels teatres espanyols més importants que es van construir durant el segle XIX.Obra de Faustino Domínguez Domínguez i del seu fill Domínguez Cournes-Gay, a qui s’atribueix el resultat final, va obrir les portes un 19 de maig i s’hi van representar obres de tota mena: funcions dramàtiques, líriques i danses. Es va construir sobre les restes d’un antic teatre, datat del segle XVIII i projecte de l’arquitecte italià Nicolás Settaro.

El Teatro Jofre va seguir una programació convencional fins al 1908, quan va començar a fer projeccions cinematogràfiques. Onze anys més tard, la institució va passar a ser propietat de l’empresa Farga, que va remodelar-ne la façana i va encarregar el projecte a Rodolfo Ucha. El 1935 el teatre va tornar a obrir les portes, ja remodelat, amb l’obra El Alcalde de Zalamea, de Calderón de la Barca.

No obstant això, l’esplendor de l’edifici i la programació cultural van anar perdent força amb els anys, fins que a finals del segle XX va tancar les portes per sotmetre’s a una nova remodelació. Tot i que el 2002 Rafael Baltasar va considerar acabades les obres, no va ser fins al 2006 que el teatre va reobrir les portes. La façana consta de 5 portes emmarcades cadascuna en un arc de pedra; la planta té forma de ferradura, amb tres pisos decorats a l’interior.

El Teatro Jofre és a la plaça Galicia, prop del moll Fernández Ladreda i tocant paret amb paret amb la catedral de San Xiao. Pots arribar-hi pel carrer Igrexa o pel carrer Dos Irmandiños. I, si vols, pots aparcar el vehicle al pàrquing públic Saba situat prop de la institució teatral i obert les 24 hores del dia.